Ekşili Ispanak Başı Yemeği



Bu yemek tek pişmez onu söyleyeyim baştan. Yanına yeşil mercimekli bulgur pilavı ve bir baş soğan olmadan bir anlamı yok. Bir de kendi annenizin mutfağını hatırlayın. Sıcaklığını, kokusunu... Öyle bir yemek bu.

Ispanağın kökü olsa da biz başı demeyi tercih etmişiz. Çünkü Adanalılık 💗 Yapraklarını kavurunca bir avuç yemek kalan ıspanağın nispeten daha vefalı bir kısmı bu kökleri ve sapları. En azından çok küçülmüyorlar. İçerisindeki bakliyatlarla da oldukça besleyici bir yemek. Ben çok severim, umarım ileride İdil de sever :)

Malzemeler:

  • 1 kilo ıspanağın dal ve kökleri
  • 1 adet orta büyüklükte havuç
  • 1 adet orta büyüklükte soğan
  • Yarım su bardağı haşlanmış nohut
  • Yarım su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1.5 su bardağı sıcak su
  • Yarım limonun suyu
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz
Ispanakları yıkayın, sirkeli suda bekletin. Baş kısımlarını çok büyüklerse 2-3 parçaya bölün, küçük olanları olduğu gibi bırakın. Sapları da 2 parçaya bölün ortadan. (Yaprakları da dondurucuya ya da başka bir yemek için ayırın.) Soğanı yemeklik, havucu yarım ay şeklinde doğrayın. Tencereye yağınızı koyun. Soğan ve havuçları soğanlar şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Salçaları ekleyin. Kokuları çıkıncaya kadar biraz daha kavurun. Ispanakları ekleyin kapağını kapatın biraz kendilerini bıraksınlar. 1.5 su bardağı kaynar suyu, haşlanmış nohut, yeşil mercimeği ve en son da tuzunu ekleyin, altını kısın. Havuçlar pişince yemek pişmiş demektir. 



Altını kapatmadan hemen önce limon suyunu ekleyin ve altını kapatıp, dinlenmeye bırakın. Ilık servis edebilirsiniz. 

Afiyet olsun :)



Yorumlar

Piece Of Instagram

Piece Of Cake Facebook